LOHIJALKA - julkaistaan syksyllä 2022
Kirjan tarkoitus on tuoda sanomaa jokiluonnosta ja lohenvaelluksesta tarinan, tiedon ja kokemusten muodossa. Kirja sopii hyvin esimerkiksi kouluihin aluetuntemuksen lisäämiseksi ja alueen arvokkaiden luontoarvojen tunnistamiseksi. Kuvitus on tehty lähinnä lasten ja nuorten mielenkiinnon herättämiseen, mutta kirjassa on erinomaisia täkyjä myös aikuisille.
Kirja on kaksijakoinen, siinä kerrotaan ennen mainittujen asioiden lisäksi ripaus Tornionlaaksosta ja Suomen ja Ruotsin pohjoisista alueista. Nämä kaikki, jokiluonto, lohenvaellus, kotiseutu, rajalla tapahtuva ansaitsevat laajempaakin huomiota ja lisää kirjoittamista.
Kirjan tekstissä on siis tosiasioita, mutta myös mielikuvituksen tuottamaa Liisa- ja Lasse lohen vaelluksen kuvauksessa. Vaelluksen edetessä kuvataan Väylää, sen koskia ja suvantoja mahdollisimman totuudenmukaisesti. Tarkoitus on herättää mielenkiintoa täällä Tornionlaaksossa puhtaaseen jokiluontoon, ja kertoa kuinka ainutlaatuinen Tornionjoki eli Väylä ja siihen vetensä ylempää laskevat vesistöt ovat. Myös kulttuuri on täällä ainutlaatuista.
Kulttuuri on ihmisten henkisten ja aineellisten saavutusten kokonaisuus, eli esimerkiksi rakennukset, maantiet, koulunkäynti, kalastus, elinkeinot, uskonto. Tornionlaaksossa kulttuuriin kuulu oleellisesti myös rajayhteistyö.
Kirja ilmestyy sekä suomen- että ruotsinkielellä
_____________________________
SOUTAJA OJANLAHDELLA. Soutajan metafora: Joki, virtaava vesi ja airojen liike kuvaavat ”Muutoksen Pyörrettä”. Soutaessa mennään eteenpäin, mutta soutajan määrätietoinen katse on ikään kuin koko ajan menneeseen suunnattuna. Veneen keula auraa vedessä tietä eteenpäin. Painottamalla airojen liikkeitä ja soutajan niihin käyttämää energiaa painavat airot jälkeensä pyörteen. Näin mennään eteenpäin, mutta säätelemällä airojen tuottamien pyörteiden voimakkuutta pyritään välttämään myös karikoita. Kun jokainen soutaa omilla airoillaan ja tyylillään, syntyy jokaiselle oman elämän menojälki niin kuin veneen jälkeensä jättämä vesivana ja laineet laidoille. Tyynessä säässä jälki on useimmiten seesteinen, kovassa aallokossa se ei ole välttämättä aina tyyni, kirkas ja pilvetön.
Tornionjoki ja varsinkin Ylivojakkalan Ojanlahti on ollut merkittävä pelipaikka elämässäni. Siellä on uitu, oikeastaan aikoinaan jopa liottu vedessä, kalastettu, seikkailtu, uitu ja soudettu toisen maan rannasta toisen maan rantaan, jäällä luisteltu ja hiihdetty, sekä uittotöitä tehty. Siellä on paljon aikaa vietetty. (Maalaus: Mira Kankaanranta)
MUUTOKSEN PYÖRRE - On katsottava taakse, että näkee eteen
Sain joulukuussa 2018 ajatuksen muistella kuluneita aikoja, oli suunnitelma. Kirjoitustyön edetessä ja paisuessa alkuperäinen suunnitelma muuttui totaalisesti. Tämä johtui siitä, etten aloittaessani ymmärtänyt, mihin kirjoittaminen, oikeastaan sellainen avautuminen, jota en ollut kokenut, johtaa. Kirjoittaminen kokemistaan tapahtumista, niiden sisältöjen analysointi, eri aikakausien vertailu, tuominen tähän päivään, muutoksen kuvaaminen ajassa ja tulevaisuudessa on ennen kaikkea avautumista, panemista itsensä likoon. Muutoksen pyörteen aikajänne kattaa yli 60 vuotta.
Omista kokemuksista kertominen tarkoittaa toisaalta myös rajallisuuden myöntämistä.
Miksi me sitten pyrimme piilottamaan rajallisuutemme? Joukkoon kuulumisen tarve on ihmisen voimakkain peruspsykologinen tarve. Siksi pelkäämme rajallisuutta, vaikka rajallisuuden kautta ja sen tunnustamalla ihminen tulee kokonaiseksi.
Kirjassa on punaisena lankana muutos tai sitten kirjan punainen lanka on se, ettei punaista lankaa välttämättä edes ole. Kun menet tässä sivussa
eteenpäin, löydät enemmän johdatusta aiheesen.
Kiitos tyttäreni Mira, että maalasit tämän Soutajan 1970-luvulla otetusta kuvasta.
Kiitos Miila (veljeni tyttö) kirjan taittamisesta ja erinomaisen hyvistä ehdotuksistasi.
Kirjan hankinta
Kirjaa ei voi enää hankkia - painos myyty loppuun, mutta kirjaa voi lainata Tornion, Kemin, Ylitornion ja Haaparannan kirjastosta.
Muutama kirjallisena saamani palaute kirjasta, myös suullista palautetta olen monelta saanut, jokseenkin samansisältöistä kuin tässä alla:
Hei Martti! Olen lukenut kirjaasi alle puolet aina iltaisin
sängyssä. Aika kivat muistelmat. Siinähän olisi mainiota ainesta kesäteatterinäytelmäksi nuorten tapahtumista ainakin. Ei muuta kuin kirjoittelemaan vuorosanoja,kavereille ja itsellesi. Siitä tulisi hyvin mielenkiintoista.
Terveisiä Espoosta! Alpo Paananen
________
Terve Martti, luin kirjasi saman tien, mutta kiitokset tulevat erinäisten kiireiden vuoksi vasta nyt: Ikätoverille ja Alatorniolla kasvaneelle 60-luvun pojalle kirjassa on useampi
kiinnostava ja hyvinkin nostalginen juttu. Viljelit kirjassa mukavaa itseironiaa, mikä on vaikea "taiteen" laji. Lumikeron Karin kirjassa on samanlainen mukava ote, taitaa olla peräpohjalaisen mielen hyviä piirteitä. Hyviä ja osuvia
ammatillisia näkemyksiä ja kannanottoja oli täydentämässä erinomaista kokonaisuutta. Kiitokset kirjasta sekä Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta sinulle ja läheisillesi Toivottaa Vesa Ps. Kiva yhteensattuma
oli myös Runeberginkatu 54 B,jossa minäkin punkkasin erään Pirkon kanssa syksyllä 1974. Vesa Junes
____________
Innostuin kovasti kirjastasi. Aloitin typerästi keskeltä, ajasta jolloin tulitte Tornioon. Oli tarkoitus selata pari sivua ennen nukkumaan menoa, ja luin kirjaasi yhteen asti. Oli kiva saada aikuisnäkökulmaa tilanteeseen, jolloin oma äitini aloitti yritystoiminnan, isäni jäi työttömäksi, me pohdimme lukiossa opiskeluvaihtoehtoja, monien kavereiden elämä mullistui täysin konkurssiperheessä jne.
Olen innostunut kirjasi syvällisestä ja historiallisesta näkemyksestä alueen liiketalouteen. Tarinankerronta on hallussa, teksti puhtaasti virtaavaa, ilman mitään ylimääräisiä lisäsanoja tai esteitä. Erittäin mielenkiintoinen kirja, joka nivoutuu omiin kiinnostuksen kohteisiin. Anna Alm
Ps. Kiitos vielä kirjastasi. Luin sen tosiaan puolitoista kertaa. Kaikki pienetkin palat tuntuivat olevan tärkeitä osa kokonaisuutta. Koin sen olevan osa myös omaa historiaa. Vastauksia kysymättä jääneisiin asioihin omien vanhempieni sukupolvelta.
______________
Hei Martti,
Ohessa näkemykseni hienosta kirjastasi. Voisin kirjoittaa siitä enemmänkin, mm. kirjan taitto on oivasti tehty, kertomukset sopivan kokoisia episodeja, kirjan kansikuva ja nimi paljon kertovia, oivaltavia.
”Muutoksen pyörre on kasvutarina seikkailevan nuoren miehen kokemuksista ja sattumista, aikuisuutta kohti työelämän ja elämän ilmiöiden terävään filosofiseen pohdintaan. Martti tekee mielenkiintoisella tavalla arvokkaiksi arjen kokemukset. Jokaisesta hetkestä voimme jotakin oppia. Lukijalle piirtyy herkästi hymyn kare suupieliin samaistuessaan kirjoittajan seikkailuihin ja kokemuksiin. Kertomusta ryydittää hillitty joviaali huumori.
Kirja on myös kunnianosoitus kotiseudulle, sen historialle, ihmisille, luonnolle ja perheelle. Hauska lukea. Suosittelen.” Urpo Salkoaho
___________
Kiitos ystävä elämänmakuisen kirjan kirjoittamisesta. Olen viihtynyt teoksen parissa., ikäänkuin itsekin ajassa siirtyen nuihin elettyihin voiman ja nuoruuden vuosiin. Mauri Timonen
___________
Luin kirjasi. Se oli hyvä ja monipuolinen historiateos ajalta, jonka muistamme. Sama kokemusmaailma meillä on hyvin pitkälle. Meilläkin Juoksengissa oli kulkumiehiä, jotka jäivät joskus heinähommiin jne. tai matkasivat pohjoiseen. Oli sama Parpala kuin Sinun muisteluksissa. Muistan kerran kun kulkumiehiä oli useampia pirtin lattialla niin isä nouti minut pirtistä nukkumasta heidän keskelleen. Hämmästyin mutta aikuisena tajusin syyn. Kaulirannan tansseissa mieki olen juossu ja Ruotsin matkan tehnyt Sundsvalliin, jossa toimin kioskimyyjänä. Olin parikymppisenä muutaman vuoden Hesassa. Asuin Eirassa ja yhtenä iltana tyttökaverini kanssa Tehtaankatua ylittäessä nuorisoporukka huusi, että tulkaa tänne Tekin. Venäjän suurlähetystön edessä oli valtava lauma nuoria osoittamassa mieltä Tsekkoslovakian miehityksen vuoksi. Sielläpä mekin huidottiin. Helsingin yleisissä saunoissa kävin, useimmiten Yrjönkadulla mutta myös Stadionilla. Kun suunnittelin kotiin tuloa ja Rovaniemelle opiskelemaan eräänä syksynä, huomasin Hesan Ratakadulla Lohinivan linja-auton. Mietin ajatuksissani, että onko täälläkin Lohinivan firma, kunnes tajusin, että sehän oli Kaulirannasta. Sisällä istui kuski ja menin poriseen. Hän oli käyttämässä porukkaa Suomi-Ruotsi maaottelussa. Kysyin mahtuisinko mukaan, kun palaavat kotiin ja hän sanoi, että mahtuu. Ajettiin siitä Eiraan ja pakkasin linja-auton peräkonttiin kamani ja sovimme, että tulen Stdionille sunnuntaina tiettyyn aikaan, kun kisat päättyvät. Sain lähtiäisiksi joltakin ison kimpun kukkia. Kun menin Stadionille, minulla oli “muutama” vastaantulija ja kun viimein löysin linja-auton, oli kädessäni lujasti surkea kukkavarsikimppu. terv. Riittuska, Riitta Kivimäki.
Jaa, paljon yhteneväisiä kokemuksia. (oma kommenttini)
___________
Kiitos kirjasta. Naapurin Ilmarin kanssa lueskeltiin toisistamme tietämättä samanaikaisesti. Se kertoo sukupolvikokemuksia Vojakkalan pojille, yhtälaihin Ruotsin käyneille ja laajemmin. Tykkäsin. Hannu Alatalo
__________
Terve Martti!
Keskustelimme kirjastasi ja meidän yhteisestä elämästämme ja sen historiasta. Näitä asioita ei ole juuri aiemmin tuotu esiin ja vielä niin avoimesti ja rohkeasti. Kun olen lukenut kirjasi, koen monia asioita aivan samoin, mutta totta kai toisenlaisissa puitteissa erilaisten kanssakavereiden suhteen. Kauko Vaara
Kiitos kaikille kannustavista arvioista, Kaukolle pitkästä käsin kirjoitetusta kirjeestäsi. Käsin kirjoitetuissa kirjeissä on jotain ja niitä saa nykyisin harvoin! Martti
__________
Hei Martti,
Taisin ahmia tuon teoksesi läpi. Historian havinaa, syvällistä pohdintaa, hauskoja muistoja huumorilla höystettynä, hienoja kuvia ja mieleenpainuvia luonnon kuvauksia.
Tarina etenee hyvin ja pohdintoja on sopivasti kerronnan lomassa.
Itse olen syntynyt 1949 joulukuussa, joten kuvaamasi lapsuuden aika oli minulla osin hyvin samanlaista. Asuimme Helsingissä, mutta kesät vietin maalla.
Sinulla oli koukku sormessa minulla päässä. Kalakaverin onnistui heittää iso uistin päähän kiinni :=)
Kalastusta koskevat kohdat kiinnostivat erityisesti tällaista ikänsä kalastanutta.
Kuvaamasi Laajasalon aika toi mieleen omia muistoja noilta ajoilta.
Lukiessa Meänkieli toi mieleen muiston Phnom Penhistä. Oltiin vaimon kanssa siellä muutama vuosi sitten ruotsalaisen ystäväni järjestämällä matkalla (kaikki muut seurueessa Ruotsista). Mekong joen rannalla otettiin Uutta vuotta vastaan, kun seurueeseen kuulunut Ruotsalainen mies (opettaja) päätti laulaa vaimolleni Meänkielellä. Hieno esitys, jota säesti käsillään rummuttamalla.
Tanssi oikein kuvan kanssa - ollut varmaan hieno kokemus. Tanssi kuuluu myös minun harrastuksiini paitsi nyt, kun Korona on lopettanut harrastukset.
Ruotsissa asuin kolme vuotta 93-96, joten muistosi tuosta ajasta toivat myös mieleen paljon omia muistoja.
Omassa scfi kirjassani olen myös pohtinut maailman menoa ja mainitsemallasi tekoälyllä on iso rooli kirjassani.
Kerrassaan hieno lukukokemus KIITOS! Eipä olisi voinut paremmin itsenäisyyspäivää viettää.
Hyvää Itsenäisyyspäivää myös teille sinne,
Onni
MBA Onni Fagerstrom
PowerPoint esitys kirjasta
Soutajan metafora: Joki, virtaava vesi ja airojen liike kuvaavat "Muutoksen Pyörrettä". Soutaessa mennään eteenpäin, mutta soutajan määrätietoinen katse on ikään kuin koko ajan menneeseen suun...
-
Kivirannan entinen koulu. Sieltä koulutie lähti alkuun 7 vuotiaana naskalina. Koulurakennus on vieläkin käytössä, mutta ei kouluna. Omakuva
-
Ojanlahti on kahden kosken, Pikkunärän ja Isonnärän välissä Ylivojakkalassa. Pelikenttämme monessa. Omakuva
-
Linnut kiinnostivat poikasia. Niiden pitäminen aljuina (lemmikki) oli ennen aika yleistä. Kuva: Pixaby. Anthem https://www.youtube.com/watch?v=6wRYjtvIYK0
-
Vojakkala uittoporukka joskus 1960-luvulla, vuosia ennen kuin pääsin uittoon 1960-luvun lopussa. Kuva; Perttu Kankaanranta
-
Viimeinen lautta Tornionjoella- Pappani Kalle Kankaanranta oli tuolla lautalla polkupyöränsä kanssa. Hän jäi lautalta pois jossain Ylivojakkalassa.
-
Antin ja Martin lifti-pysäkki jossain päin Ruotsin maata (kyltti pajastaa, kumpi kyltti). Peukalokyydillä liikkuminen tuo yllättäviä tilanteita ja kohtaamisia. Kuva; Antero Frantti
-
Toratin Raimo ihmetteli joella sitä, miksi poikkinaintijuhlia vietetään Suomen puolella Pellossa. Kuva: Pixabay
-
Uusi teknologia mullistaa monia asioita. Tekoäly ja robotit vaikuttavat kokonaisten toimialojen uudelleenjärjestelyyn. Myös haasteita riittää. Kuva: Pixabay
-
Digitalisaatio ja tekoäly pyörittävät tulevaisuudessa kaikkia rattaita. Kuva: Pixabay.
JOHDATUSTA AIHEESEEN
Sain joulukuussa 2018 ajatuksen muistella kuluneita aikoja eri vuosikymmeniltä. Tarkoitus oli lahjoittaa muisteluvihkonen kuvineen lapsille jouluksi, mutta kirjoitustyön edetessä ja paisuessa suunnitelma ja aikataulu muuttuivat totaalisesti. Tämä johtui siitä, etten aloittaessani ymmärtänyt, mihin kirjoittaminen, oikeastaan sellainen avautuminen, jota en ollut kokenut, johtaa. Kirjoittaminen kokemistaan tapahtumista ja niiden analysointi on ennen kaikkea avautumista, panemista itsensä likoon.
Ihminen on rajallinen. Se tulee hyvin ilmeisesti osaltani tässä myös paljastumaan. Rajallisuuttamme pyrimme pitämään kaikin tavoin piilossa. Heikkoudesta puhuminen tarkoittaa rajallisuuden myöntämistä. Miksi me sitten pyrimme piilottamaan rajallisuutemme? Joukkoon kuulumisen tarve on ihmisen voimakkain peruspsykologinen tarve. Siksi pelkäämme rajallisuutta, vaikka rajallisuuden kautta ja sen tunnustamalla ihminen tulee kokonaiseksi. Vaikka ihmisen mieli suuntautuu eteenpäin, niin menneen tarkastelu on välillä aiheellista. Kirjoitustyön edetessä ajatus siitä, että tässä esitetyt tarinat, ajatukset ja johtopäätökset saattavat kiinnostaa muitakin kuin perhettäni, hiipi myös mieleeni. Tämä vaikutti jonkin verran myös sisältöön.
Halusin kokeilla tässä kirjoitusprojektissa menemistä menneeseen ja tutkia, että olenko sinut tapahtuneiden asioiden kanssa, ja olenko tuonut pojilleni ja tytölleni hyvän mallin isästä, aviopuolisosta, vanhemmasta. En varmaankaan ole tässä täydellisesti onnistunut, mutta kukapa sitten olisi. Teemme kaikki virheitä, meille sattuu hyviä, vähemmän hyviä, ja huonoja asioita. Lapset eivät pysty vaikuttamaan siihen, minkälaiset vanhemmat he saavat. Kaiken tähän asti tapahtuneen kanssa pystyn olevani sinut itseni kanssa. Aina voi sanoa, että joitain asioita olisi voinut tehdä toisinkin, ja joitain jättää tekemättä. Tehtyä ei voi kuitenkaan taikoa tekemättömäksi, vaikka jossain kohtaa näin haluaisikin tehdä. Tästä kaikesta pohdinnastani huolimatta voin kuitenkin todeta, etten päivääkään vaihtaisi pois.
Kerron omista kokemuksistani ja havainnoistani etupäässä tarinoiden kautta, mutta pyrin niitä myös jossain määrin tulkitsemaan. Kerronta suodattuu tässä kauttani, koska ajattelen tekstissä. Näemme tapahtumat kukin eri tavalla. Kokemuksemme ovat erilaiset ja myös tuntemukset niistä. Ajatuksillamme on merkitystä siihen, millainen elämämme on. Kokemuksista kasvamme siksi kokonaiseksi ihmiseksi, mitä olemme tänään. Jos hyvät kokemukset ja asiat ovat mielessämme voittopuolisesti läsnä, todennäköisesti elämme onnellisten tähtien alla, tai sitten emme halua huonompia asioita niinkään muistella. Mutta tunnistammeko tällaista vaikutusta? Onnellisuus on mielekkään elämän sivutuote.
On tietenkin merkityksellistä mitä kirjoitan, mutta vielä merkityksellisempää on se, miten se ymmärretään. En keksi juttuja, vaan kaikesta tässä kertomastani kumpuaa tapahtuneesta, omasta kokemuspohjastani. Kirjoitan niin tosia tarinoita kuin muististani osaan. Uskon, että, totuudenetsimisessä saatan onnistua hyvin, ja muistin oikea suhde todellisuuteen on tässä mielestäni pitkälle toteutunut. Kirjoituksen edetessä en enää mitenkään voinut uskoa, että tästä tulisi vain toden haalea heijastus.
Yllättävää oli, että tätä kirjottaessa ja tapahtunutta muistellessa asioita vain tuli mieleen. Asiat kulkivat kuvina, kuin filminauhaa olisi kelattu. Jotenkin tarina kuljettaa itseään. Mukavia ja vähemmän mukavia tarinoita riittää. Se, että muistanko ja kuvaanko yksityiskohdat tarkkaan, on epäoleellista. Näin jälkeenpäin tarinoiden kuvauksessa mieleen jäänyt sisältö on tärkeämpää. On tosiaankin jopa hämmentävää, miten kirjoittaessa asioita pulppuaa mieleen, myös sellaista, jota ei ole pitkiin aikoihin käynyt mielessä. Mikä onkaan parempi tapa oppia itseään, kuin kirjoittaa muistista pulppuavaa kokemusmaailmaa, jäsentää ja hahmottaa sitä. Tätä kirjoittaminen oikeastaan onkin, oman erityisen maailman hahmottamista.
Ihmissuhteiden, opiskelun ja työn merkitys ovat ihmisen kasvamiselle, ja yhteiskunta-kelpoisuuden, oman itse hyväksymän toiminnan, sekä mielenrauhan kannalta ratkaisevia. Olemme elettyjen ihmissuhteiden summa. Olemme elettyjen ihmissuhteiden summa. Se, kuinka hyvin onnistumme hankkimaan mielenkiintoisen ja virikkeitä antavan työn, jakamaan ajan työn, vapaa-ajan ja perheen kanssa on kaiketi suoraan verrannollinen onnellisuuteen. Mielestäni olen itse onnistunut hankkimaan oikeastaan lähes aina itseäni kiinnostavan työn. Työ on antanut minulle elannon lisäksi paljon muutakin sisältöä, ihmissuhteita ja verkostoja Lapissa ja Suomessa laajemminkin, sekä Ruotsin Norrbottenissa ja Pohjois-Norjassa. Sen arvioiminen, että olenko aina onnistunut jakamaan ajan työn ja perheen kannalta niin, että läheiseni ovat olleet kulloinkin ajassa siihen tyytyväisiä, on kysymys, johon oikeudenmukaista ratkaisua ei näin jälkikäteen tarkasteltuna oikeastaan ole. Se, että olen kokenut saavani työstä energiaa myös kotiin, on kokonaisuuden kannalta myönteinen asia.
Tähän kaikkeen elämän kulkuun, opiskelussa ja työelämässä tapahtuviin asioihin liittyy useampi muutto paikkakunnalta toiselle, mikä on mielestäni vain rikastuttanut elämää. Kouluaikojen kesätöiden monimuotoisuus, opiskelun ja työuran polku Torniosta Tukholmaan, sieltä Helsinkiin ja takaisin Tornioon, on ollut mielenkiintoista ja antanut paljon sisältöä elämään. Arvata saattaa mikä olisi tilanne, jos ei valmiutta työn perässä muuttoon, ja taas uudelleen opiskeluun olisi ollut. Polku olisi ollut varmaan hyvin erilainen. Elämä on valintoja, jotka tehdään kussakin ajassa senhetkisen ymmärryksen ja tunteen palon jalostamana. Asioissa ja tekemisissä ei näytä aina etukäteen olevan välttämättä kovinkaan suurta järkeä, mutta tunne työstää ne sellaisiksi, millaisiksi ne tapahtuvat ja muotoutuvat tosielämässä. Elämässä tulee ottaa harkittuja riskejä. Käyttäytyminen ei ole aina rationaalista, eikä aina perustu vain oman hyvinvoinnin maksimointiin. Asiat vain tapahtuvat. Elämä on toistoa sukupolvesta toiseen, samat ilmiöt tapahtuvat aina uudelleen ja uudelleen.
Perheen yhdessäolo, yhteiset harrastukset, hetket ja ruokailut ovat tärkeitä lapsen turvallisuudentunteen, kasvun ja oppimisen kannalta. Olen sitä mieltä, että me Arjan ja lasten kanssa tällaista yhteisoloa harjoitettiin kohtalaisen paljon. Kun muistelen yhdessä tekemisiämme, tulee mieleen ulkoiluaktiviteetit kesällä ja talvella, sekä useat retket lasten kanssa luonnossa Helsingin Laajasalon Tullisaareen ja meren rannalle, käynnit Suomenlinnassa, Korkeasaaressa ja Linnanmäellä, Lapin vierailut hiihtolomilla, liikunta- ja kalastusharrastukset Vojakkalassa.
Meillä oli Helsingin Laajasalossa asuessamme saunavuoro lauantaisin, jolloin leikittiin vesileikkejä saunaosaston uima-altaassa. Saunan jälkeen syötiin parempi illallinen, kun arkina muutoin. Petterin kaveri Korhosen Sami oli usein mukana tällä lauantai-illan ruokailulla, joskus myös Fagerströmin Henry, ja Miran kaveri Hanna. Me osallistuimme myös lastemme harrastukiin, Petterin jalkapalloharrastukseen HJK:n junnuissa ja Miran taitoluisteluharrastukseen Myllypuron jäähallissa. Johannes oli sen verran pieni, ettei Helsingissä asuessamme juurikaan ehtinyt kodin ulkopuolisiin harrastuksiin.
Muutto Helsingistä Tornioon yhdeksänkymmentäluvun alussa oli lapsillemme, varsinkin Petterille ja Miralle merkittävä ympäristön muutos. Muutto tuolloin oli ehkä ajoitukseltaan viimeisimpiä mahdollisia, koska Petteri oli tuolloin kymmenvuotias, Mira seitsenvuotias ja Johannes nelivuotias. Kaverit ja koulu jäivät, uudet odottivat. Lasten varttuessa on muutto aina vaikeampaa. Mielestäni muutosta seurasi kuitenkin enemmän positiivisia asioita.
Kuten edellä mainitsemastani saattaa ymmärtää, olen verrattain tyytyväinen työelämässä ja ihmissuhteissa kokemaani, sekä myös nykyiseen tilanteeseeni ”hybridiyrittäjänä”, joka nostaa työeläkettä, mutta hankkii myös jonkin verran yrittäjätuloa. Oli jotenkin itsestään selvää, että työurani jälkeen jatkan yrittäjänä omassa yrityksessä, jossa hyödynnän työssäni luotuja verkostoja, ja teen mielenkiintoisia toimeksiantoja. En tee työtä nyt täyspäiväisesti vaan ajoittain ja projektiluonteisesti. Koen, että olen saanut mahdollisuuden toteuttaa itseäni, mikä on tärkeä hyvän elämän edellytys moraalisuuden ja oikeudenmukaisuuden pyrkimyksen lisäksi. Kukapa ei sitten haluaisi tuntea itseään arvokkaaksi, tehdä merkityksellistä työtä, ja elää tyydyttävää elämää. Onko mainitsemani tyytyväisyys oikeastaan vain merkki varhaisesta vanhuudesta ja pysähtyneestä kehityksestä. Vaikka itsekritiikki saattaa olla lempeämpää kuin tosiasiat antavat aihetta, en näe asiaa kuitenkaan omalla kohdallani pysähtyneisyytenä, vaan pyrin kehittämään itseäni edelleen ja ottamaan uudenlaisia haasteita vastaan. Sananlaskun mukaan jokaisen on soudettava omilla airoillaan.
En väitä, että tässä vaiheessa ja nyt tätä kirjoittaessani, olisin jotenkin oppimistani miehisistä periaatteista, tai tavasta toimia mitenkään luopumassa. Huomaan kuitenkin yhä selvemmin, että asiat muuttuvat. Kun varsinainen päivätyö on jäänyt, soi puhelin harvemmin. Se oli alussa yllättävän outoa. Miten työssäoloaikana valmistaudutaan eläkkeelle, on kysymys, johon en oikeastaan osaa vastata. Varmaan valmistautu-mattomuus eläkkeelle siirtymiseen vaikutti osaltaan siihen, että perustin yrityksen ja olen järjestötoiminnassa edelleen aktiivinen. Nyt, kun olen tehnyt yrityksessäni runsaan kahden vuoden aikana kymmenkunta erisuuruista toimeksiantoa, on se myös osaltaan piristänyt arkea. Vanhojen verkostojen hyödyntäminen on ollut tässä työssä merkittävä apu. Tänä päivänä on aika yleistä, että työstä eläkkeelle jäämisen jälkeen tehdään töitä oman yrityksen kautta. Osittainen palaaminen näin työelämään tulee varmaan yleisesti edelleen lisääntymään, koska ihmiset ovat hyvän terveydenhuollon ansiosta pitempään terveitä ja viriilejä. Kysymys on myös elinikäisestä oppimisprosessista, joka valmistaa meitä mihin vain haluamme.
Elämä on toistoa sukupolvesta toiseen, samat ilmiöt tapahtuvat aina uudelleen ja uudelleen. Opiskellaan, mennään töihin, hankitaan asunto, kasvatetaan lapset, remontoidaan ajoittain omakotitaloa, lapset menevät kouluun, irtaantuvat vähitellen vanhempainkodistaan, menevät töihin ja näin elämä jatkaa kulkuaan. Lapsemme kävivät koulunsa ja valmistuivat vuorollaan ylioppilaiksi ja jatkoivat kukin opintojaan muualla. Kodista irtautuminen ja tie itsenäisyyteen oli tässä opintojen vaiheessa alkanut. Kukin vuorollaan muutti pois vanhempainkodistaan. Niinhän mekin olimme aikanaan tehneet. Uskomme, että näinhän sen pitääkin olla. Aikuiset lapsemme käyvät jouluina ja kesälomalla. Johannes useammin, koska asuu lähimpänä, Oulussa. Petteri, joka on asunut pitkään Pietarissa, jonkun vuoden Lappeenrannassa ja nyt jälleen Pietarissa käy Muurmanskista syntyisin olevan tyttöystävänsä Irinan kanssa pari kertaa vuodessa, ja taiteilijatyttäremme Mira Pälkäneeltä syntyisin olevan poikaystävänsä Sepon kanssa Helsingistä kerran pari vuodessa. Niinhän mekin kävimme Helsingistä neljäntoista vuoden ajan tutussa ympäristössä joulut ja kesälomat viettämässä Torniossa vanhempiemme luona.
Kirjoittamani ei ole legendaani. Tekstin ottaa jokainen lukija omalla tavallaan, nimittäin lukeminen on yhtä haastavaa kuin kirjoittamien. Lukija on tekstin kanssa yksin ja tulkitsee sitä omalla tavallaan ja omasta kokemusmaailmastaan käsin. Jos teksti ei sovi omaan ajattelu- ja kokemusmaailmaan, eikä aivojen rajoja halua mitenkään ulkopuoliseen kutittaa, on lukeminen kaiketi turhaa.
Halusin heti tässä johdatuksessa aiheeseen tuoda esille tarkoitukseni ja lyhyen ydinkoosteen edellä mainituista tapahtuneista asioita ja hieman pohdintaa niiden merkityksestä. Palaan kirjan tulevilla sivuilla näihin asioihin. Tämä saattaa antaa myös selitystä sille, miksi tätä kirjoitan. Vaikka kirjoitan omista kokemuksistani ja niiden herättämistä ajatuksista, käytän muutamassa kohtaa myös lähteitä selittämään asioiden taustoja.
Ennen kuin menen lapsuuteeni kokemuksiin 50-luvulle, nuoruudessa tapahtuneisiin asioihin ja aikuisuuteeni, käyn jokaisen osion akussa lyhyesti läpi kunkin vuosikymmenen aikana Suomea koskettavia asioita. Aivan ensin kerron taustaksi vanhemmistani ja isovanhemmistani ja perheessä tapahtuneita asioita 1900-luvulla. Kuinka sitten perheeni ja isovanhemmat ovat vaikuttaneet, ja onko heiltä saamani henkinen perintö vaikuttanut valintoihini, on vain arvailtavissa. Täysin selkeää vastausta tähän en osaa sanoa.
_________________
Kirjan taitto ja kannet
Kirjan taitto ja kansien suunnittelu: Miila Kankaanranta, graafinen suunnittelija
Kannen kuva, Soutaja: Mira Kankaanranta, kuvataiteilija
Soutajan metafora: Joki, virtaava vesi ja airojen liike kuvaavat "Muutoksen pyörrettä". Soutaessa mennään eteenpäin, mutta soutajan määrätietoinen katse on ikään kuin koko ajan menneeseen suunnattuna. Veneen keula auraa tietä eteenpäin. Painottamalla airojen liikkeitä ja soutajan niihin käyttämää energiaa painavat airot jälkeensä pyörteet. Näin mennään eteenpäin, mutta sääntelemällä airojen tuottamien pyörteiden voimakkuutta pyritään välttämään myös karikoita. Kun jokainen soutaa omilla airoillaan ja tyylillään, syntyy jokaiselle oman elämän menojälki niin kuin veneen jälkeensä jättämä vesivana ja laineet laidoille. Tyvenessä säässä jälki on useimmiten seesteinen, kovassa aallokossa se ei välttämättä aina ole tyyni, kirkas, eikä pilvetön.
Muutokseen suhtautuminen paljastaa aina jotain henkilökohtaista meistä. Reagointi muutokseen paljastaa ihmisissä heidän ominaisuuksiaan, arvojaan ja tekojaan – nämä kaikki ovat vahvasti tunteita herättäviä asioita. Kun kerromme, miten suhtaudumme muutokseen, teemme kannanoton jonkin asian hyvyydestä tai arvosta.
JOHDATUSTA AIHEESEEN
VANHEMPANI JA ISOVANHEMPANI
Äiti teki lapsuudesta turvallisen
Isä oli periaatteen mies, mutta uudistuva
OSA 1: ENSIMMÄISET SEITSEMÄN VUOTTA KIVIRANNALLA
Iso puutalo
Kunnantalolla kävin useasti
Onnettomiakin tapahtumia sattui
Yhteydet Ylivojakalaan
Koukkuongelma
Kanala
Koulu
OSA 2: TOISET SEITAEMÄN VUOTTA YLIVOJAKKALASSA
Liberalistinen ajattelu ja kehitys alkoivat
Elämää Ylivojakkalassa 1950- ja 1960-lukujen vaiheessa
Kylällä kalastuksen parissa viihdyttiin
Kulkujätkät
Liikuntaa harrastettiin paljon
Jäidenlähtö oli vaikuttava luonnonnäytelmä
Ympäristönsuojelu oli vieras asia
Kansakoulu
Kinkerit
Lintuharrastus
Töllötin tulee kylään
Lapsetkin osallistuivat töihin
Kälpäiltiin
OSA 3: NUORUUSAIKA
Irtouitto Tornionjoella
Rakennustyömaalla
Tšekkoslovakian miehitys
Autokouluun piti päästä heti, kun se oli mahdollista
Lyseoaika
OSA 4: MYÖHÄISNUORUUS
Tansseissa käymisestä
Peukalokyydillä pääsee
Eräs tarina sota-ajalta
Nuoruudessa on myös täpäriä tilanteita
OSA 5: VARHAISAIKUISUUS
Elämänkumppanin tapaaminen
Mustat lammasnahkaturkit olivat maagisia
Armeijan aika
Sotapoliisit kiinnostuivat kasarmivierailustamme
Ruotsiin töihin
Hoforsin kesä ja juhannusjuhlat Falunissa
Armeijan jälkeen leikkuupuimuritehtaaseen töihin
Viestinnässä ja yhteydenpidossa on muuttunut paljon
Jouluksi kotiin
Muutto Tukholmaan töihin ja valmistautuminen opiskelemaan
Autolautalla Helsinkiin pyrkimään kauppakorkeakouluun
Kapakkatappelu Tukholman keskustassa
Opiskelupaikka varmistui
Erilaiset pääkaupungit
Ensimmäinen yhteinen asunto ja talonmiehen pesti
Lumenpudotusta katolta
Eläkeläiset kaipaavat seuraa
Hissi pysähtyi kahden kerroksen välille
Maauimalan saunojat
Maaotteluvieraat
OSA 6: AIKUISUUS
Asunnonvaihtoa Helsingissä
Opiskelu ja työ kulkivat käsi kädessä
Töihin IS-Yhtymälle
Pihapuiden kaatoa ja kommellusta
Vieras nainen ja Vanhan palo
Reissu Tornioon Alpon kanssa
Perhe kasvaa
Lasten kanssa aika kului
Tšernobyl
Kesälomilla Tornioon
Viinatrokarit
Puikulaperunat
Raimo teki ruuhkan Hakaniemeen
Maunon tapaaminen yllättävässä paikassa
Opiskelu keskeytyi ajoittain
Opintojen loppusilaus ja valmistuminen
Työnhaku valmistumisen jälkeen
Suomi juoksee
Ylitarkastuksesta työhaastatteluun
OSA 7: KESKI-IKÄ – MILLENIUM
Mullistava vuosisata
Hometta pakoon
Uuteen kouluun
Jälleen kalaisan joen rannalla
Uuden työn aloittaminen yrittäjäjärjestössä
Arja lähti opiskelemaan
Muutto Alavojakkalaan
Lumisia ja kylmiä talvia
Asuntojärjestelyjä Helsingissä – eikä muuttoautoa meinattu vuokrata
Merkillinen lintulaudan kauppa
Kesälomapäivän voi viettää näinkin
Palataan työhöni aluejärjestön ja tilitoimiston johdossa
Kemi-Tornio moottoritien avajaiset
Järjestöfuusio
Pohjolan Pariisi vai paratiisi
Tanssii tätien kanssa – miten tällaiseen voi lähteä mukaan
Tapahtumarikas ajomatka Sirkan kanssa
OSA 8: RAJAN MERKITYS
Rajalla on ollut suuri merkitys
Tornio-Muoniojoesta tuli raja
Edellinen kappale meänkielellä
Raja sota-aikana
Oikeanpuoleiseen liikenteeseen
Rajakauppaa se oli jobbauskin
Tulli ja rajavartiosto valvoivat rajankäyntiä
Poikkinainti
Parempi ajaa suomalaisella dieselillä kuin juoda tanskalaista olutta
Tornio-Haaparanta on ollut ennenkin maailman keskipiste
Nuuskakairan nuuskaralli
Rajat ylittävä yhteistyö on mahdollisuus
OSA 9: ELÄMÄ ON TOISTOA MYÖS MUUTOKSESSA
Muutos ennen nyt ja tulevaisuudessa
Julkinen hallinto ja liike-elämä toimivat eri säänöillä
Isoja päätöksiä on saatava aikaan
Työelämän muutos pakottaa organisaatioita uudistuksiin
Jatkuuko bkt- ja eettisen kulutuksen uskovaisuus
Erilaiset maailmat ja kulttuurit kohtaavat
Elämmekö erilaisissa kuplissa
Tämän päivän kuulento on 5 G ja tietokoneen mahdollisuudet
Ilmastonmuutos on tuotava lähelle
Lopuksi
Muisti toimii valikoivasti!
Ei ollut suunnitelmaa
Liitteet:
Meno Euroopan Unioniin Suomen ja Lapin etujen mukaista
Panostetaan rajat ylittävään yhteistyöhön
Paljon jäi kirjasta pois mieleenpainuneita juttuja. Tässä yksi niistä!
Pikahaastattelu MTV:lle kotisohvalta
Joskus 1990-luvulla syvän laman jälkeen Outokumpu teki Tornion terästehtaalla merkittävän investoinnin. Mainostelevisiossa silloin jutuntekijänä toimi torniolaislähtöinen Seppo Huhta, samaan "jytäporukkaan" nuorena kuuluimme. Sittemmin hän toimi myös MTV:n uutisankkurina. Seppo tuli tekemään juttua Outokummun investoinneista Torniossa MTV:n kymmenen uutisiin. Hän soitti minulle, että voisi kysellä yleisimminkin alueen yritysten näkemyksistä ja Outokummun merkittävän investoinnin vaikutuksista niihin. Totesin Sepolle, että mielellään vastaan alueen pienten ja keskisuurten yritysten edustajana tällaisiin yritysilmastoon liittyviin kysymyksiin. Seppo sanoi tulevansa tekemään juttua työpaikalleni, kunhan käy ensin Outokummun terästehtaalla.
Oli perjantaipäivä eikä Seposta kuulunut mitään, joten oletin, että jutunteon kiireet olivat syynä siihen, ettei hän ottanut yhteyttä. Lähdin kotiin, olihan viikonloppusauna illan ohjelmassa. Sitten Seppo soittaa illalla noin seitsemän aikoihin ja sanoi tulevansa tekemään juttua kanssani kotiini. Sanoin Sepolle, että sopii, tule vain. Varttitunnin päästä hän tuli. Hänen perässään tuli sisään kaksi kuvauksiin liittyvää henkilöä, toinen kameramies ja toinen valomies valolaitteineen. Hetkessä he rakensivat olohuoneeseen studion, kun samalla aikaa keskustelin Sepon kanssa. Lapset seurasivat intensiivisesti tapahtumaa. Sanoivat omilla sanoillaan, jotka tulkitsen näin jälkeenpäin, että vaikuttavaa!
Kun valot olivat valmiit, aloitettiin. Seppo kysyi minulta muutaman kysymyksen ja paketti oli valmis. Valomies keräsi tavaransa ja kameramies myös. Tämä kaikki, siitä kun he tulivat ovesta sisälle, rakensivat kotistudion, ja tekivät jutun, kesti viitisen minuuttia. Seppo sanoi, että heillä on kiire lentokentälle, eikä jouda sen enempää kuulumisia kyselemään. Hän kiitteli kovasti, että sai tulla näin kotiimme juttua tekemään, näet sen kymppiuutisissa parin päivän kuluttua, terve, olihan mukava pistäytyä Vojakkalassa, vaikka näin pikaisin liikkein. Juttu oli sitten MTV:n kymppiuutisissa. Sen koomin en ole sitten Seppoa nähnyt.
Uusimmat kommentit
Fint! martti.kankaanranta@pp.inet.fi
Mikä sähkis osoite Sinulla nykyään. Kommentoisin kirjaasi, luin sen.
Martti moi voitko lähettää sen mistä keskusteltiin. Kiitos